Pages

Wednesday, January 25, 2023

Anda berada di Kampung Hutan Temin, Mata Ayer, Perlis



Nama kampung yang menempatkan KTH Homestay & Chalet ini ialah kampung Hutan Temin dan ianya berada di dalam Mukim Ngulang. Walaupun kedudukannya di belakang Sekolah Kebangsaan Oran, namun ia bukan berada di dalam Mukim Kampung Oran.

Kampung Hutan Temin ini diambil daripada nama pokok asal yang banyak di kampung ini suatu ketika dahulu, iaitu pokok temin. Pokok temin ialah sejenis pokok renek yang berduri, ianya sangat menyusahkan penduduk yang ingin membersihkan tanah sekeliling untuk dibuat penempatan dan juga pertanian. 

Pokok ini berduri tajam dan tahan dengan keadaan tanah laterit merah yang keras dan kering. Menurut orang2 tua di kampung ini, buah pokok temin boleh dimakan dan menjadi kegemaran burung. Jika pengunjung ingin melihat pokok temin, pihak KTH Homestay & Chalet ada menanam pokok ini di dalam pasu besar di gazebo kawasan parkir kenderaan tetamu. 

MENGINAP DI PERLIS DAN MENEROKA PANORAMA PERLIS (KLIK)


Pokok temin sebagai mercu di jalan masuk ke KTH Homestay & Chalet.



Buah temin yang kecil-kecil tersorok di celah rantingnya yang berduri.

Buah temin yang matang, kelihatan putih

Rasanya lemak manis

Buah temin mempunyai selaput.

Buah temin yang berjaya dikutip.


Tuesday, January 3, 2023

KTH Homestay & Chalet di YouTube & tiktok

Pengunjung boleh mendapatkan gambaran yang lebih jelas tentang KTH Homestay & Calet melalui video2 dari youtube dan tiktok.









Ole2 dari Perlis - Garam belacan

 Garam belacan amat sinonim di negeri2 bahagian utara semenanjung, Perlis, Kedah dan Pulau Pinang. Gara belacan berbeza dengan kuah rojak yang mudah didapati di pasaran. BAgi orang-orang Perlis dan Kedah, aktiviti mencicah garam belacan sangat digemari terutamanya anak-anak gadis ketika adanya buah mangga sala muda, buah amra, buah setoi atau buah jambu. 

Kepada pengunjung ke Perlis, anda boleh dapatkan Garam Belacan PKP keluaran En Saifol Zairy yang merupakan seorang aktivis pelancongan Negeri Perlis. Beliau mengusahakan garam belacan ini sejak PKP dan mengambil nama sempena PKP sebagai kenangan kepada semua rakyat Malaysia dalam menghadapi cabaran Covid-19 tempoh hari. Reception KTH Homestay & Chalet ada jual produk istimewa ini.

JIka anda ingin buat sendiri garam belacan, cubalah resepi garam belacan ini:-


Bahan-bahan :

2 atau 3 biji cili besar

2 -3 biji cili api

2 sudu besar belacan

1/2 cawan kicap 

2 sudu besar gula / gula kabung


Cara penyediaan :


  • Masukkan belacan, cili besar dan cili padi serta garam dalam lesung, tumbuk sampai lumat, keluarkan masukkan dalam mangkuk. Kalau guna gula kabung, boleh tumbuk sekali


  • Masukkan kicap dan gaul rata dan kemudian masukkan gula putih, kacau hingga sebati.


  • Kalau nak tambah kicap, terpulang dan ikut selera masing-masing. 



    Buah mangga muda dicicah dengan garam belacan... memang sedap